Vinoteka_Bajai_Halaszlebor

Bajai Halászlébor

800Ft

Cikkszám: CSZ14 Kategória:

Termékleírás

Leírás

A halászlébor pincészetünk borásza által összeállított Zweigelt, Kékfrankos Cuvée, amelynek arányait az adott évjárat határozza meg. Alább pedig a halászlé receptje, amelyhez ajánljuk ezt a bort.

Az igazi bajai hallé főzés az igazi bajaiak nagymestersége, sehol máshol nem lehet olyan tésztás, finom bajai halászlevet enni, mint Baján. A tésztának egyesek szerint az a története, hogy Baja környékén sok vízimolnár működött, a családok pedig nagyon népesek voltak, mivel tészta volt elegendő ezért ezzel dúsították a halászlevüket és ez vált hagyománnyá. A bajai hallé receptje pofonegyszerű, manapság is úgy főzik, mint ahogy annak idején a vízimolnárok készítették azt. Csupán öt dolog szükséges hozzá; hal (lehetőleg ponty), víz, hagyma, paprika és só. Az elkészítését sem cifrázták, mindent beletettek egy bográcsba, tüzet gyújtottak alatta és készre főzték. A bajai halászlé főzés első lépése, a hal megtisztítása, beirdalása, felszeletelése és ízlés szerinti sózása. Amíg a hal pihen egy órát, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és előkészítjük a bográcsot. Az egy óra elteltével a bográcsba bele tesszük a hal szeleteket és a hagymát, majd felöntjük vízzel. Kilónként 1,1-1,2 liter vízre van szükségünk. Miután elforrta a habját beleszórhatjuk a pirospaprikát. 15-20 perc főzés után belekerülhet a lébe a belsőség és a csípős cseresznyepaprika. A cseresznyepaprika ad igazán pikáns ízt a bajai halászlének. Forrástól számítva fél óra elteltével kész is az isteni baja halászlé. Mindeközben egy külön edényben ki lehet főzni a gyufatésztát, ami elmaradhatatlan hozzávalója. A halat külön tálalják, a levet pedig a tésztával. A halhúst sokszor csak másnap reggel eszik meg, halkocsonya formájában.

 

Párosítás

Kifejezetten halászléhez illik, de pörköltek, paprikás mellé is jól passzol.

További információk

Típus

Száraz

Fajta

Kékfrankos, Zweigelt

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Bajai Halászlébor”értékelése elsőként