Termékleírás
Pincészetünk direktben nem szállít ki már. Kérjük rendelését itt adja le:
https://borterasz.hu/sumegi
Leírás
A halászlébor pincészetünk borásza által összeállított Zweigelt, Kékfrankos Cuvée, amelynek arányait az adott évjárat határozza meg. Alább pedig a halászlé receptje, amelyhez ajánljuk ezt a bort.
Az igazi bajai hallé főzés az igazi bajaiak nagymestersége, sehol máshol nem lehet olyan tésztás, finom bajai halászlevet enni, mint Baján. A tésztának egyesek szerint az a története, hogy Baja környékén sok vízimolnár működött, a családok pedig nagyon népesek voltak, mivel tészta volt elegendő ezért ezzel dúsították a halászlevüket és ez vált hagyománnyá. A bajai hallé receptje pofonegyszerű, manapság is úgy főzik, mint ahogy annak idején a vízimolnárok készítették azt. Csupán öt dolog szükséges hozzá; hal (lehetőleg ponty), víz, hagyma, paprika és só. Az elkészítését sem cifrázták, mindent beletettek egy bográcsba, tüzet gyújtottak alatta és készre főzték. A bajai halászlé főzés első lépése, a hal megtisztítása, beirdalása, felszeletelése és ízlés szerinti sózása. Amíg a hal pihen egy órát, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és előkészítjük a bográcsot. Az egy óra elteltével a bográcsba bele tesszük a hal szeleteket és a hagymát, majd felöntjük vízzel. Kilónként 1,1-1,2 liter vízre van szükségünk. Miután elforrta a habját beleszórhatjuk a pirospaprikát. 15-20 perc főzés után belekerülhet a lébe a belsőség és a csípős cseresznyepaprika. A cseresznyepaprika ad igazán pikáns ízt a bajai halászlének. Forrástól számítva fél óra elteltével kész is az isteni baja halászlé. Mindeközben egy külön edényben ki lehet főzni a gyufatésztát, ami elmaradhatatlan hozzávalója. A halat külön tálalják, a levet pedig a tésztával. A halhúst sokszor csak másnap reggel eszik meg, halkocsonya formájában.
Párosítás
Kifejezetten halászléhez illik, de pörköltek, paprikás mellé is jól passzol.
Vélemények
Még nincsenek értékelések.