Birtokboraink képviselik a legmagasabb kategóriát pincészetünk kínálatában. A Birtokboroknak szánt tőkéken terméskorlátozást és lombalakítást hajtunk végre a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. A szőlőt kíméletesen, kis ládákba szedjük kézzel, majd egy válogatóasztalon megtisztítjuk a fürtök közé keveredett levelektől, homoktól, hulladéktól. Ezután a hibás szemek és fürtök kiszelektálása következik és csak a tökéletes szőlőfürtök, szemek jutnak el a kíméletes préselésig. A mustot szintén elkülönítve kis méretű tartályokban erjesztjük, érleljük, mígnem, fajtától függően, akár ászok vagy barrique hordóba kerülnek. A Birtokborok alacsony palackszámban készülnek, csak pincészetünkben és a gasztronómiában érhetőek el. Címke világuk visszafogott, egyszerű és letisztult, ugyanis a figyelmet nem akarjuk elvonni a palack tartalmáról.
Ezek a borok nívós nemzetközi és hazai borversenyek díjat szerezték meg számunkra az elmúlt években. Kifejezetten azoknak ajánljuk akik magas áron, magas minőséget keresnek. Garantálható, ha ezt ajándékba kapja valaki, akkor évek múlva, a bor megkóstolásakor jó emlékekkel fog az ajándékozó eszébe jutni.
Pincészetünk direktben nem szállít ki már. Kérjük rendelését itt adja le: https://borterasz.hu/sumegi
Leírás
A Cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort.Közepesen vízigényes, a meleg klímát szereti.
Ez a bor birtokboraink zászlóshajója, mély-bordó színű, telt vörösbor. Illatában a cseresznye, a zöldpaprika, a csokoládé, füst, vanília, ízeiben a fekete ribizli, szeder , eukaliptusz, füst és enyhe animalitás ismerhetők fel. A bor sötét, magas tannintartalmú (csersavdús), magas alkohollal. A barrique érlelésű Cabernet sauvignont 3 hónapig, médium-pluszra füstölt hordóban érleljük. A lágy aromák és kerek stuktúrák csak palackban való tárolás után alakulnak ki.
Párosítás
Szobahőmérsékleten ideális kísérője gazdagon fűszerezett bélszín, hátszín és vadételeknek.
Leírás
A Cabernet Sauvignon és a Merlot is az igazi bordeaux-i fajták, amelyek híressé tették a francia vörösborokat. Általában a két bor jól kiegészíti egymást, mert a Merlot lágysága tompítja a Cabernet sauvignon karakterességét, míg a cabernet megadja a bor fűszerességét.
A Merlot illata málnára, piros rózsára emlékeztet,ami megédesíti a Cabernet paprikás, zöldfűszeres és az érlelés füstös, csersavas aromáit. A bor ízében túlérett kék szilva, málna, földieper, pirospaprika, enyhe földesség fedezhető fel, közepes tanninokkal és közepesen magas alkohollal. A barrique érlelésnek és a házasítás arányainak köszönhetően azért a Cabernet dominál, ami érezhető a bor határozottságában, karakterességében is.
Párosítás
Barnahúsú szárnyasokból (kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként. Magában is fogyasztható, ilyenkor jól áll neki a gocsej vagy pannónia sajt.
Pincészetünk direktben nem szállít ki már. Kérjük rendelését itt adja le: https://borterasz.hu/sumegi
Leírás
Magyarországon, de a világon is egyre népszerűbb borstílusról, gasztronómiai megoldásról, korosztályi divatról, életstílusról szól a rozé. A modern fogyasztói elvárások és a divat szerencsésen találkozik a magyar rozé borokban. A világban rozé bornak is közkedvelt Pinot noir, a közép-európai rozé fajta a Zweigelt mellett a Kékfrankos, amely talán a legszebb rozé borokat eredményezi, a hagyományos kadarka és Portugieser mellett. Az északi borvidékeken kicsit frissebb, erősebb savgerincű, míg a Hajósi, Szekszárdi és a Villányi borvidékeken honos a gyümölcsösebb, nagyobb testű, már-már sillerbe hajló színű rozékat készítik.
Kékfrankos rozé borunk reduktív technológiával készített bor, amelyet már augusztusban szüretelünk, alacsony mustfokkal. A szüret gondosan, kézzel történik, majd kézi válogatást követően, sürgősen a darálóba és présbe helyezzük a szőlőt, törkölyt, hogy minél kevesebb oxigénnel érintkezzen. A hűtött erjesztés eredményeként enyhén rózsaszín, hagymahéj színű, gyümölcsös ízű, illatú, friss savaktól ropogó bort kapunk
Párosítás
Jól behűtve aperitifnek vagy tenger gyümölcsei, könnyed sült halak, főtt, sült rákok, könnyű sültek, saláták mellé ajánljuk.
Pincészetünk direktben nem szállít ki már. Kérjük rendelését itt adja le: https://borterasz.hu/sumegi
Mottó
"Az élet hosszú a szerencsétlennek rövid a boldognak, játékszín az okosnak, álom a szerelmesnek, mámor a könnyelműnek, pusztaság a szegénynek, örömház a gazdagnak." - Kisfaludy Károly
Cserszegi fűszeres leírása
A cserszegi fűszerest a 2010-ben elhunyt Dr. Bakonyi Károly keresztezte Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból Cserszegtomajon. A névadó település a Zala megyei Keszthely mellett található. A nemesítés folyamata 1960-ban ért véget, ám állami elismerésére 1982-ig kellett várni. A téli fagyokkal szemben tehát ellenálló, így hosszabb idegi tartó hideg idő esetén is kisebb az esély arra, hogy a tőke maradandó károkat szenvedne.
Nem kedveli viszont a szárazságot, ezért aszályos években vagy területeken érdemes alacsonyabbra venni a termésátlagot. Az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállóképessége azért is lényeges, mert tavasszal korán lendül munkába: a fakadás és a virágzás is hamar elindul. Ebben az időszakban pedig minden szőlő érzékeny életfázisban van. Bora jellegzetes aromavilággal bír: virágos, parfümös jegyei alapján könnyű felismerni, hogy az illatos borok családjába tartozik. A Cserszegi fűszeres Illata és íze mellett sikerében nagy szerepe van még annak, hogy nem hajlamos a lelágyulásra, savai általában állják a sarat.
A Cserszegi fűszerest leginkább fajtaborként ismerjük, azonban érdemes tudni, hogy gazdag aromatikája miatt házasításokban is alkalmazzák. Szerte az országban foglalkoznak a borászok ezzel a szőlőfajtával, legnagyobb kiterjedésben azonban az alábbi borvidékeken találkozhatunk vele: Csongrádi, Hajós–Bajai, Kunsági, Etyek–Budai, Balaton-felvidéki, Zalai borvidék.
Reduktív technológiával készített, fajtajelleges illatú, az Irsai Olivértől örökölt muskotályos jegyekkel, fűszeres zamatú, könnyed, elegáns, kellemesen finom, harmonikus savakkal, ameklyekhez jól áll a néha borhoz utólag adott kevéske szénsav.
Párosítás
A bort szépen párosíthatjuk gyümölcsös köretekkel, ragukkal készült szárnyas ételekhez, egzotikus ételkülönlegességekhez, pld. indiai ételekhez. Önmagában is kellemes ital, akár aperitifként is vagy néhány frissebb sajtfalat mellé is tölthetünk belőle egy beszélgetős estén..
Pincészetünk direktben nem szállít ki már. Kérjük rendelését itt adja le: https://borterasz.hu/sumegi
Leírás
„A legjobb ivású borok egyike, ezért helye van alapváltozatban a baráti társaságok asztalán, koncentráltabb formában vacsoraasztalon, egyszerűbb formája fröccsnek kiváló.” /Jásdi István - borász/
Színe sárgászöld, elegáns illata rezedára emlékeztet, erőteljes ízei mandulás háttérrel indulnak, szép savai hosszan megmaradnak a korty után.
Párosítás
A legjobb választás halakból, szárnyasokból készített ételekhez, friss sajtokhoz vagy kerti elmélkedéshez, nagy baráti baráti beszélgetésekhez ajánljuk. Fröccsnek is kitűnő. Mindenképp jól be kell hűteni, 10-12 Celsius fokra.