Jégbor

A Jégbor egy igazi különlegesség, a természet nagy ajándéka. A Rajnai Rizling szőlőt nem szüreteljük le ősszel, hanem a tőkéken hagyjuk a fürtöket. Az ősz során, ahogy a szőlő életműködései lelassulnak, megszűnik a bogyók vízutánpótlása. Ezzel párhuzamosan az őszi napsütés és ködös reggelek hatására a bogyók megtöppednek, jelentősen megnő cukortartalmuk. Általában 3 évente állnak össze a körülmények olyan szerencsésen, hogy száraz az ősz, nem eszik le a vadak a fent hagyott bogyókat és hirtelen jön a hideg december elején, így ezt a fent hagyott szőlőt le tudjuk szüretelni. Ugyanis a szüretet mínusz 6 Celsius fok alatt, általában a hajnali órákban tartjuk, decemberben. A kipréselt must mennyisége tizede annak, mintha ősszel szüreteltünk volna, viszont mustfoka akár a duplája is lehet. Gyakorlatilag a must ilyenkor egy édes szirup. Ezt erjesztjük ki reduktív módszerrel, majd legalább 2 évig fahordóban érleljük, hogy a másodlagos érés során kialakuljanak az igazán csodálatos ízek. Magyarországon a Jégborkészítés technológia kidolgozása pincészetünkhöz tartozik, úttörői vagyunk a magyar Jégbor készítésnek.

Jégborunk igazi érték. Nemzetközi borversenyek többszöri arany érmes bora. Ha meg szeretne valakit tisztelni egy igazi, magyar különlegességgel, akkor ebben a borban nem fog csalódni. Persze, javasoljuk, hogy egyből magát is lepje meg vele, igazi élményben lesz része.