Termékleírás
Leírás
Legismertebb világfajta. Valószínűsíthetően Burgundiából származik, mára már a világ összes bortermelő vidékén jelen van. Elsősorban Franciaországban termesztik, de elterjedt az egész világon. Világszerte sokan fogyasztják, így van ez nálunk is. Bogyói aprók, rendszerint fehéres zöldek, kissé feketén pontozottak, lédúsak és ropogósak. Bora fajtajelleges, finom zamatú. Mindig nagy kihívást jelent a borászok számára, hiszen semleges íze engedi, hogy a termőhely jellege és borászati stílusa érvényesüljön. Alkoholban gazdag, magas savtartalmú bor. Reduktív eljárással készült friss, elsődleges íz és zamatanyagokat, gyümölcs illatokat megőrző bor, ami a mai konyhához és életformához is jól illik. Illata zöldalma és tűzkőillat. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető.
Párosítás
Halak és fehér húsú szárnyasok kísérője lehet, de karakteresebb, nehezebb változatai a borjúhúsból készült ételekhez ajánlhatók. Szervírozási hőmérséklet: 10-14°C.
Vélemények
Még nincsenek értékelések.